باکت تاور، باکت بتن ریزی

فهرست مطالب
باکت بتن ریزی چیست؟
بخش بزرگی از مصالح ساختمانی از نوع بارهای فلهای هستند که باید در حجمهای زیاد و سنگین تا ارتفاع بلند ساختمانهای درحال ساخت منتقل شوند. بتن، سیمان، شن یا ماسه و حتی آب از این دست مصالح فلهای محسوب میشوند که برای جابهجایی سریع، ساده و امن آنها انواع باکت بتن ریزی را طراحی کردهاند.
باکت تاور کرین نوعی ظرف فلزی بسیار بزرگ است که مخصوص حمل بارهای فلهای و برای جابهجا شدن توسط سیم بکسل بالابرهای ساختمانی ساختهشده است. این ظرفهای بزرگ فلزی را با استفاده از قطعات سنگین فولادین همراه جوشکاریهای استاندارد میسازند. الگوی طراحی قیفی شکل دارند تا در پای ساختمان بهراحتی از انواع مصالح بارگیری شده و در ارتفاع موردنظر از طریق دریچهی پایین قیف به راحتی تخلیه گردد. با استفاده از باکت تاور در ظرفیتهای مناسب و طراحی ایدهآل بهراحتی قادر هستیم که در مدتزمان کوتاه حجم قابلتوجه بارهای فلهای را برای تخلیه در ارتفاع بلند ساختمانها جابهجا کنیم.
مزایای استفاده از باکت تاور
با استفاده از تکنیکهای گوناگون میتوانید مصالح فلهای را در ارتفاع بلند فضاهای ساختمانی جابهجا کنید. برای این منظور انواع ابزارها مانند فرغون، سطل، ظرفهای فلزی و... وجود دارند که همگی آنها از توانایی اتصال با سیم بکسل بالابرهای ساختمانی برخوردار هستند. اما تنها انواع باکت بتن ریزی است که تخصصی برای حمل مصالح خصوصاً بتن طراحیشده است. مزایای استفاده از باکت تاور به قرار زیر است:
- ظرفیت استانداردی دارند، لذا در هر بار بارگیری از مقدار حجم مصالح جابهجا شده اطلاع داریم.
- مسیر بارگیری تا تخلیه مصالح را هرچه سریعتر و سادهتر میکنند.
- از تعادل خوبی حین حمل توسط سیم بکسل برخوردار هستند.
- بهعلت بارگیری ساده و تخلیه دقیق مقدار دورریز مصالح تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا میکند.
- دارای استراکچرهای مقاوم فلزی هستند. لذا بدنه فلزی آنها تحت بار سنگین مصالح غر نمیشود.
- برخی از این باکتها با استفاده از دریچههای تخلیه گیربکسی طراحیشدهاند که دقت در تخلیه خصوصاً تخلیه بتن را افزایش میدهد.
- برخی باکتها از نوع سرنشیندار هستند که در کیفیت و نظارت تخلیه مصالح خصوصاً بتن تأثیرگذار هستند.

کاربرد باکت تاور کرین
تاور کرینها همگی ظرفهای فلزی بزرگی هستند که به شکل تخصصی برای بارگیری ساده و تخلیه دقیق و هدفمند انواع مصالح ساختمانی طراحی شدهاند. بدون تردید حمل بتن در ارتفاع بلند طبقات در حال ساخت مهمترین کاربرد باکت بتن ریزی است؛ اما از این ظرفهای بزرگ فلزی در اهداف متنوع دیگری نیز میتوانیم استفاده کنیم. ازقبیل:
- جابجایی مصالح فلهای مانند شن، ماسه، سیمان، گچ و حتی آب در ارتفاع بلند ساختمان
- حمل حجم سنگین بتن در مدت زمان کوتاه و تخلیه دقیق آن در فضاهای باریک مانند قالب ستونها.
- هر نوع پروژه حفاری، گودبرداری و یا چاهکنی های ساختمانی و صنعتی
- طراحی سیستمهای بچینگ در مراحل ساخت بتن
- حمل و جابجایی عمودی هر نوع بار فلهای در کارخانجات، معادن، سیلوها و...
- حمل بارهای فلهای در اسکله بنادر، انبارها و...
- باوجود قابلیتهای کاربردی گسترده از این باکتهای بزرگ عموماً در مراحل تخلیه بتنریزی فضاهای ساختمانی استفاده میکنند.
مشخصات فنی باکت بتن ریزی
باکت بتن ریزی یک ابزار ساده اما بزرگ برای جابهجایی بارهای فلهای است. مشخصههای فنی این ظرفهای بزرگ فلزی با توجه به فاکتورهای گوناگون ارزیابی میشود. اما در کل ظرفیت باکت مهمترین فاکتور طراحی و ارزیابی فنی این ظرفهای بزرگ فلزی است.
ظرفیت انواع باکت تاور کرین را برحسب لیتر اندازهگیری میکنند که بر این اساس انواع باکت در ظرفیتهای ۵۰۰ الی 2000 لیتری ساخته میشوند. درعینحال روش بارگیری و چگونگی تخلیه باکتها با یکدیگر متفاوت است. ازاینرو انواع باکت را در دو گروه از باکتهای تخلیه از زیر و یا تخلیه از بغل دستهبندی میکنند. درعینحال چگونگی طراحی دریچه تخلیه باکت نیز از معیارهای فنی اصلی است که در دو مدل دریچه ساده و یا دریچه گیربکسی موجود هستند. علاوهبر موارد ذکر شده، هر دستگاه باکت بتنریزی را براساس مشخصههای فنی عرضو طول دهانه بتنریزی، نوع و ضخامت ورق جداره فولادین باکتها، نوع طراحی استراکچر، قابلیت حمل سرنشین و... نیز بررسی خواهند کرد.
ظرفیت باکت | ابعاد مدل تخلیه از زیر (سانتیمتر) | ابعاد مدل تخلیه از بغل (سانتیمتر) |
---|---|---|
باکت ۵۰۰ لیتری | 128×103 | 123×110 |
باکت 750 لیتری | 146×124 | 157×104 |
باکت 1000 لیتری | 178×125 | 176×110 |
باکت 1500 لیتری | 190×187 | 185×132 |
باکت 2000 لیتری | 220×140 | 220×140 |
انواع سایزهای باکت بتن ریزی
سایز مخزن، مهمترین ویژگی فنی برای دستهبندی کردن انواع باکت بتن ریزی است. این باکتها ازنظر ویژگیهای متعدد فنی از قبیل نوع طراحی استراکچر، مکانیزم تخلیه، نوع دریچه و... تفاوتهایی دارند که همگی این تفاوتها در امتداد ظرفیت باکت قرار میگیرند. لذا انواع باکت تاور با توجه به ظرفیت بارگیری بهقرار زیر هستند:

باکت بتن ۵۰۰ لیتری یا باکت نیم مترمکعب
باکت بتن ۵۰۰ لیتری یک سایز استاندارد برای طراحی باکتهای بزرگ مخصوص حمل بتن در بالابرهای ساختمانی ۵۰۰ کیلویی به بالاتر است. از این نوع باکت تاور کرین عموماً برای تخلیه بتن در پروژههای کوچک بتنریزی معمولاً فضاهای ساختمانی استفاده میکنند. با هر بار جابهجایی این ظرف بزرگ فلزی میتوانیم نهایتاً تا 0.5 متر مکعب بتن را تخلیه کنیم که معادل ۲ الی ۳ فرغون ملات میشود. باکتهای ۵۰۰ لیتری را به هر دو روش تخلیه بغل و یا تخلیه زیر با استفاده از ورقهای فولادین ۳ میلیمتری میسازند.
باکت بتن ۷۵۰ لیتری
باکت بتن 750 لیتری از کاربردیترین باکتها در پروژههای متوسط ساختمانی است که در هر بار حمل بتن توسط این ظرفهای بزرگ فلزی میتوانیم حجمی برابر با سه چهارم مترمکعب بتن معادل ۴ الی ۵ فرغون ملات را جابهجا کنیم. باکتهای ۷۵۰ لیتری را معمولاً با استفاده از استراکچرهای پایهدار و از نوع تخلیه بغل و یا تخلیه زیر میسازند. همچنین برخی مدلهای آن از نوع دریچه گیربکسی هستند و در طراحی آنها از ورقهای فولادین با ضخامت ۳ میلی متری استفادهشده است.
باکت بتن 1000 لیتری یا باکت ۱ مترمکعب
یک ظرفیت باکت استاندارد در عموم پروژههای بتنریزی است. دلیل کاربردی بودن این باکت برای حجم دقیق ۱ متر مکعبی آن است که مراحل تخلیه بتن را هرچه سریعتر خواهد کرد. از این باکتهای 1000 لیتری برای عموم پروژههای متوسط و یا بزرگ از فضاهای ساختمانی و یا هر نوع پروژه دیگر بتنریزی استفاده میکنند. همچنین این باکتها دارای استراکچرهای پایهدار هستند که در هر دو تیپ باکتهای تخلیه از زیر یا تخلیه از بغل کارایی دارند. عموم مدلهای 1000 لیتری دارای دریچههای گیربکسی هستند و از ورقهای ۳ میلیمتری در ساخت آنها استفادهشده است.
باکت تاور ۱۵۰۰ لیتری
باکتهای بزرگ در پروژههای عمرانی هستند که در هر بار بارگیری قابلیت جابجایی 1.5 تن بتن را دارند. از این باکتهای بزرگ عموماً در پروژههای فوق سنگین عمرانی مانند سدسازی و یا طراحی خطوط بچینگ تولید بتن آماده استفاده میکنند. معمولاً از نوع استراکچرهای سرنشیندار هستند و در ساخت آنها از ورقهای فولادین به ضخامت ۳ میلیمتری استفادهشده است. اما در صورت لزوم میتوانید آنها را سفارشی شده، با استفاده از ورقهای ۴ میلیمتری بسازید.
باکت تاور 2000 لیتری یا باکت بتن ۲ مترمکعب
بزرگترین سایز استاندارد طراحی باکت بتن ریزی است که برای جابجایی ۲ تن بتن در هر بار بارگیری کافی است. حجم بتن ذخیرهشده در این نوع باکت آنقدر سنگین است که برای ساخت آن باید از استراکچرهای قوی و ورقهای فولادین فوق ضخیم ۴ و یا ۵ میلیمتری استفاده کنیم. تمامی مدلهای آن از نوع سرنشیندار هستند که در تیپهای تخلیه از بغل و یا تخلیه از زیر با استفاده از دریچههای گیربکسی مناسب کار حمل مصالح خصوصاً تخلیه حجم قابلتوجه بتن در پروژههای بزرگ طراحی شدهاند.
باکت دارای جانپناه یا باکت نفربردار
وقتی ظرفیت دیگ باکت از حجم قابلتوجه مثلاً 1000 لیتر و بالاتر برخوردار باشد، تخلیه بتن با حساسیت بالایی انجام میشود. کوچکترین اشتباه احتمال هدر رفت حجم قابلتوجه بتن را بهدنبال دارد. برای آنکه دقت بتنریزی افزایش پیدا کند، این نوع باکتها را با شاسیهای سرنشیندار میسازند. بخش جانپناه فضایی مکعبی فلزی مناسب حمل یک نفر اپراتور است که میتواند در محل پروژه بر چگونگی تخلیه بتن نظارت کرده و بهاینترتیب کیفیت بتنریزی در بالاترین سطح آن انجام خواهد شد. این نوع باکتها را معمولاً در اندازههای خیلی بزرگ 1000 لیتری و یا بیشتر طراحی میکنند.
باکت تاور گیربکسی
بهجهت تخلیه هدفمند با نظم مناسب بتن ریزی و یا مدیریت سرعت تخلیه بتن در محل دریچه زیرین برخی از باکتها یک گیربکس نصب شدهاست. این گیربکس به دریچه تخلیه باکت متصل است و میتواند با باز و بسته کردن دقیق دریچه در چگونگی تخلیه بتن کنترل کامل داشته باشد. انواع این دریچههای گیربکسی از نوع ساده با فرمان گیربکس دستی و یا فرمان گیربکس موتوردار هستند. معمولاً برای ساخت باکتهای خیلی بزرگ از این تکنیک استفاده میشود. اما حتی مدلهای ۵۰۰ لیتری با دریچه گیربکسی در سطح بازار موجود هستند.
قیمت باکت بتن ریزی
باکتهای بتنریزی بهعلت سایز بزرگ و متریال ساخت زیاد و کاملاً فلزی در دستهبندی ابزارهای گرانقیمت از ماشینآلات ساختمانی قرار میگیرند.اگرچه ظرفیت باکت تاور کرین مهمترین معیار برای تعیین قیمت آن است؛ اما ارزش این ظرفهای بزرگ فلزی را با توجه به فاکتورهای دیگری نیز محاسبه میکنند. ازقبیل:
- ضخامت ورق: مهمترین فاکتور در تعیین قیمت باکت تاور نوع ورق فولادین کارشده در ساخت آن است. هراندازه در طراحی باکت از ورقها با ضخامت بالاتری استفاده شود، قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. برای مثال، باکتهای متوسط ۷۵۰ لیتری را با ورقهای ۳ میلیمتری اما باکتهای بزرگ 2000 لیتری را با ورقهای ۵ میلیمتری میسازند.
- سایز باکت: انداز ظرف، معیار دستهبندی سایز باکت است که فاکتور تعیینکننده برای قیمتگذاری آنها نیز میباشد. بر این اساس باکتهای بزرگ 2000 لیتری که بزرگترین سایز استاندارد هستند، قاعدتاً گرانترین آنها نیز میباشند.
- طراحی شاسی: روش طراحی شاسی در قیمت نهایی انواع باکت بتن ریزی تأثیرگذار است. اگرچه همه باکتها دارای استراکچرهای مقاوم فلزی هستند؛ اما هر اندازه این استراکچر قویتر و یا ابعاد آنها بزرگتر، مانند مدلهای سرنشیندار باشد، قیمت نهایی باکت نیز بالاتر است.
- طراحی دریچه تخلیه: نوع مکانیزم تخلیه نیز از فاکتورهای کلیدی برای تعیین قیمت باکت تاور کرین است. باکتهای معمولی دارای دریچههای ساده دستی هستند. این درحالی است که باکتها با قابلیت دریچه گیربکسی از کنترل بهتری در مراحل تخلیه بتن استفاده میکنند. مدلهای موتوردار نیز گرانترین انواع باکت محسوب میشوند.
پساز پایان مراحل بتنریزی چگونه باکت را شستشو دهیم؟
برای جدا کردن قطعات بتنی چسبیده به جدارهها مجاز به استفاده از ابزارآلات سنگین نیستید؛ بلکه باید با استفاده از برس سیمی همراه آب، سطح داخلی باکت را تمیز کنید.
از باکت تاور کرین برای حمل بتنهای سنگین دانه استفاده میکنند؟
بله، اما در صورت حمل بتنهای سنگین دانه باید از ۵۰ درصد ظرفیت باکت استفاده کنید.
برای جلوگیری از نشتی باکت چهکار کنیم؟
این نشتی معمولاً بهعلت باز شدن درز جوشکاری صفحات فلزی است و نیاز به سرویس مجدد و جوشکاری حرفهای دارند.
دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید: